Bármikor, bárhol elkészíthető kovászolt savanyú káposzta üvegben
A bármikor,-bárhol alatt azt értem, hogy olyan helyen, évszakban is elkészíthető, amikor, és ahol nincs sok napfény.
Hozzávalók:
-1 nagy fej fehérkáposzta
-Só (ne jódozott). A legjobb a sima háztartási só. Úgy számoljunk a mennyiségével, hogy 1 liter vízhez 1 evőkanál só.
-Pár szem krumpli
-Friss, vagy szárított kapor
-Pár gerezd fokhagyma
A káposztát legyalulom, vagy késsel vékony csíkokra vágom.
Az üvegek aljába teszek 2-3 karika krumplit. Mellérakom a felkarikázott fokhagymát, és a kaprot. Kb. egy teáskanál a szárítotból.
Ezután beleteszem a káposztát az üvegekbe. A tetejére megy 1-2 karika krumpli megint.
Közben felfőzök kb. 3 liter vizet, literenként 1 evőkanál sóval. Mikor felforrt beleöntöm az üvegekbe. A maradék sós levet elteszem, mert a fogyást mindíg pótolni kell majd. Természetesen, sós vízzel. (Az arány ugyanaz.)
Az üvegeket egy műanyag vödörbe állítom. Felöntöm a vödröt forróvízzel, hogy kb. az üvegek 3/4.-éig érjen. Ezt a vizet minden nap reggel,-este lecserélem forróra. Kb. 6-7 nap alatt kész.
Mivel krumplival készítem nem lesz nyálkás, zavaros a víz. Természetesen, kenyérrel is próbáltam. Azzal készítve egy kicsit hamarabb elkészül. (kb. 5-6 nap)
Nyersen magában fogyasztva is kitűnő csemege. Én ezzel készítem a székelykáposztát is. Sokkal "selymesebb" az íze, mint a hagyományos hordós káposztával.
