Házi ételízesítő
2012.05.20 08:41
hozzávalók 4 főre
elkészítés
- Különösebb anyaghányad ehhez nincs, a lényeg hogy a 40% minimum sárgarépa legyen, a fennmaradó 60% egyéni ízlés szerint rakható össze.
- A sárgarépát, a gyökeret, a karalábét, a zellergumót megpucoljuk, lereszeljük.
- A káposztákat, a karfiolt, a brokkolit és a fűszereket aprítógépben vagy késsel aprítjuk, míg a hagymákat, a paprikát, a paradicsomot turmixoljuk. Nekem inkább fűszeres kertem van, így kéznél van friss fűszer. Ezek híjján viszont elég a petrezselyem és a zellerszár. Aki - mint én is - sokszor készít el vadhúst, tegyenek bele minimum még tárkonyt.
- A végén már csak összekeverjük, és kilónként 10 csapott kanál sót teszünk hozzá.
- Nem kell leszűrni, a leve is finom. Műanyag vagy üvegtetős üvegekben, hűtés nélkül is 1 évig eláll. Aki egy picit világosnak tartja, sáfrányos szeklicét keverjen bele.