Házi ételízesítő

2012.05.20 08:41

 

hozzávalók 4 főre
 
  • sárgarépa (40 %-ban)
  • fehérrépa
  • karalábé
  • zellergumó
  • karfiol
  • brokkoli
  • hagyma
  • paprika
  • paradicsom
  • petrezselyem
  • zellerszár
  • tárkony
  • 10 csapo
  •  
elkészítés
  1. Különösebb anyaghányad ehhez nincs, a lényeg hogy a 40% minimum sárgarépa legyen, a fennmaradó 60% egyéni ízlés szerint rakható össze.
  2. A sárgarépát, a gyökeret, a karalábét, a zellergumót megpucoljuk, lereszeljük.
  3. A káposztákat, a karfiolt, a brokkolit és a fűszereket aprítógépben vagy késsel aprítjuk, míg a hagymákat, a paprikát, a paradicsomot turmixoljuk. Nekem inkább fűszeres kertem van, így kéznél van  friss fűszer. Ezek híjján viszont elég a petrezselyem és a zellerszár. Aki - mint én is - sokszor készít el vadhúst, tegyenek bele minimum még tárkonyt.
  4. A végén már csak összekeverjük, és kilónként 10 csapott kanál sót teszünk hozzá.
  5. Nem kell leszűrni, a leve is finom. Műanyag vagy üvegtetős üvegekben, hűtés nélkül is 1 évig eláll. Aki egy picit világosnak tartja, sáfrányos szeklicét keverjen bele.